Home Regioinfomatie Noord- en midden Drenthe

Noord- en midden Drenthe

Print PDF


De natuur in dit gebied wordt grotendeels bepaald door zijn waterlandschap. Verschillende riviertjes vormen tezamen de Drentse Aa. Noord- en Midden Drenthe biedt uitstekende recreatieve mogelijkheden op het gebied van wandelen, fietsen en vissen. Naast de prachtige natuurgebieden zoals het Stroomdallandschap Drentse Aa en het Fochteloƫrveen is dit noordelijke deel van Drenthe ook rijk aan typische esdorpen.

Kronkelende beekjes en houtwallen
Dit stroomlandschap van de Drentse Aa ligt tussen Assen en Groningen. Het is een uniek Nederlands cultuurlandschap dat de status beschermd natuurgebied draagt. Beekjes die kronkelen door het landschap, omgeven door prachtige heidevelden, bossen en zandwegen. Dit is wat Drenthe zo geliefd maakt.

Diversiteit in planten en dieren
Gelegen op de grens tussen Drenthe en Friesland ligt het Fochteloƫrveen, dit is een van de weinige hoogveengebieden die we in Nederland nog hebben. De eigenaar van het terrein, Natuurmonumenten, zorgt voor de juiste waterhuishouding in het gebied. Op deze manier wordt de unieke hoogveenvegetatie in stand gehouden. Het natuurgebied is niet enkel interessant voor mensen ook dieren vinden hier hun weg, het is een broedplaats voor vogels en er worden ook regelmatig adders gespot.

Een kijkje in de bewoonde wereld
Natuurlijk bestaat Noord- en Midden Drenthe niet enkel uit natuurlandschap, het zijn ook de karakteristieke esdorpen en grotere plaatsen die sfeer geven aan deze regio. Zo heeft bijv. Assen u hele leuke dingen te bieden, het verkeerspark in Assen is erg populair bij de kinderen. Verder is ook een bezoekje aan het Drents museum zeker de moeite waard, u treft hier een verzameling van nationaal en internationaal bekende exposities aan. Kijk voor meer informatie op www.drentsmuseum.nl.